Billiga resor

Billiga resor till destinationer som Grekland, Egypten och USA är populära i samtliga samhällsklasser. I detta sammanhang talar vi om flygresor – men för att hitta billiga bussresor krävs mer tålamod.

Billiga resor

I Sverige och de nordiska länderna är billiga resor – däribland billiga flygresor, billiga charterresor och sista minuten - mera efterfrågade än exklusiva lyxkryssningar och dyra lyxresor jorden runt. Detta kan bero på att Sverige bedriver en ekonomisk politik som jämnar ut resurserna i samhället i högre grad än andra länder. Konsekvensen av en sådan politik blir en stor medelklass. I ett sådant samhälle kan bara en liten grupp människor unna sig dyra, exklusiva resor. De populäraste lågprisresorna är billiga resor till Thailand, Grekland, Egypten, Turkiet och Bulgarien.

Undersökningar har dock visat att även de som i teorin skulle ha råd med dyrare resor ofta väljer billiga alternativ. Johan Larsson, en tidigare medarbetare på Fritidsresor som vi har talat med, bekräftar att även förmögna människor ofta väljer en charter eller rent av en sista minuten framför en lyxresa: ”att resa är så självklart idag. Det är inte längre trendigt att resa lyxigt, utan många vill istället resa mycket och långt för så lite pengar som möjligt.

En billig resa – t.ex. en sista minuten - innebär dessutom en rejäl dos spontanitet och spänning. ”Man vet nämligen inte riktigt vad man ska förvänta sig av resan och man behöver inte heller planera sin resa åratal i förväg”, säger Larsson.

Han menar således att många resenärer värdesätter den spontanitet och spänning som billiga resor för med sig framför lyx och glamour. Enligt Larsson är charter den populäraste formen av billiga resor – sista minuten är en typ av charter, vars efterfrågan varierar starkt. Faktorer som vädret på hemmaplan och konjunktur har störst inflytande på antalet sålda sista minuten. ”Vi har under senare år sett en ökad efterfrågan på sista minuten som inte riktigt hänger ihop med väderläget”, säger Larsson. Han menar att den ökade efterfrågan dels beror på rådande högkonjunktur – hushållen har helt enkelt mera pengar att spendera på resor och nöjen – men enligt Larsson är den viktigaste orsaken till spontana solresor att många människor deklarerar sin inkomst elektroniskt och således får sin skatteåterbäring lagom till semestern. Pengarna omsätts, allt som oftast, i billiga resor, däribland sista minuten, hävdar Larsson.

En annan populär form av billiga flyg resor är s.k. weekendresor till en stad i Europa. Man bokar en billig flygresa till någon vald destination och fixar sedan sin bostad på egen hand. Den som vill uppleva något nytt och spännande bör prova en weekendresa till någon stad i forna Östeuropa. Varför inte testa t.ex. Transsylvanien? De nya EU-länderna erbjuder spännande sevärdheter till hyfsade priser. Möjligheterna till shopping är i princip obegränsade - utbud och öppettider är ofta generösare än här hemma.

Hur hitta billigaste resan?

Många upplever att resemarknaden är en snårig djungel utan struktur och sammanhang. Var ska man egentligen leta för att kunna resa riktigt billigt? Att hitta de billigaste resorna till ett och samma resemål är svårt. För att komma över billigaste resor är ett tips att använda en prisjämförande sajt – t.ex. flygbilligt.se.

Den som letar billiga bussresor till t.ex. Kroatien får det däremot svårare – det finns nämligen inte någon utvecklad prisjämförelse för bussresor. Inte heller är det säkert att restresor är billiga med buss; det är däremot en självklarhet inom flygindustrin att ge rabatt på ströresor. Här har bussbolagen mycket att lära av sina konkurrenter i luften.

Billiga resor till Chile och Marocko

Idag efterfrågas inte bara billiga resor till någon strand vid medelhavet. Många väljer charter även till destinationer på andra kontinenter. Och varför inte? Man sparar faktiskt fler tusenlappar genom att köpa Thailandsresan för 4000 SEK istället för 10000 kronor. Det går att spara pengar för dig som ska resa långt, t.ex. till Marocko, Chile, USA eller Thailand.

Reklamlänkar