Weekendresor

Weekendresor är populära bland unga singlar, medan charterresor är ett kärnfamiljsbeteende. I takt med att antalet typiska kärnfamiljer minskar, ökar också weekendresorna på bekostnad av den klassiska chartern.

Paris på natten Ta tempen på nattlivet i Paris under en weekend

Charterresorna slog igenom stort på 1960-talet och trenden med charter har hållit i sig. Först under 2000-talet började svensken tänka om – den typiske svensken åker numera på weekendresor till Prag eller Paris istället för att ta en charter till Kanarieöarna. På så sätt hinner man se mer – en veckas charter om året kan enkelt bytas ut mot två eller tre årliga weekendresor.

Weekendresa – eller city break

Det totala antalet resor blir fler, vilket främst förklaras av s.k. city breaks – ett annat uttryck för weekendresa. Vanligtvis tar man kompledigt på fredag för att åka torsdag till söndag – för att sedan kunna jobba som vanligt på måndag (om man nu inte måste ta ut komp pga. bakfylla).

Billiga weekendresor efterfrågade

Den typiska weekendresenären är 20-30 år och åker med kompisar eller med en partner. Billiga weekendresor efterfrågas allra mest av denna grupp – de unga resenärerna har nämligen ingen obegränsad budget. Detta kan jämföras med charterresorna, som oftast bokas av kärnfamiljer med pengar. En billig weekendresa ska helst kosta under 2000 kr, vilket är fullt realistiskt tack vare lågprisflyg.

Weekendresa Sverige

Det är också populärt med weekendresor inom Sverige, weekendresor med buss och weekendresor till övriga Nordeuropa, t.ex. till Tyskland. I takt med att allt fler nyrika från Ryssland och Kina kan unna sig weekendresor kommer hotellpriserna i europeiska storstäder med stor sannolikhet att trissas upp – det är därför klokt att resa nu.

Specifika weekendresor

Reklamlänkar