Inrikesflyg

I många länder har tåget blivit inrikesflygets värsta fiende. Särskilt hotade är korta sträckor med inrikesflyg som vanligen avklaras på under en timme.

Amerikanskt inrikesflyg Inrikesflyg är billiga i USA

Inrikesflyg i Sverige finns fortfarande, men flygbolagen måste ständigt kämpa med tågen. Sträckor som Malmö- Göteborg tar inte längre än 40 minuter med flyg, vilket kan jämföras med drygt två timmar med snabbtåg. Med tanke på incheckning vid flygplatsen och transport till och från Sturup och Landvetter blir den totala restiden längre med flyg; och sträckan Malmö – Göteborg är bara ett av många exempel. Flygbolagen försöker ständigt stå emot konkurrensen från tågtrafiken genom att erbjuda billiga inrikesflyg.

Inrikesflyg populärt i USA

I större länder som USA och Ryssland är det fortfarande populärt – och billigt – att resa med inrikesflyg. I Europa har konkurrensen från tågen blivit mera påtaglig. Tågtrafiken har i princip monopol på trafiken på följande linjer:

  • Lyon – Paris. 460 km avklaras på under två timmar med höghastighetståg.
  • Strassbourg - Paris. 480 km avklaras på drygt två timmar med tåg.
  • Sevilla – Madrid. 510 km avklaras på två och en halv timmer med tåg.

Den 600 km långa sträckan Malmö – Stockholm avklaras jämförelsevis på 4,5 timmar med X2000, vilket förklarar varför många svenskar trots allt väljer inrikesflyget framför tåget. Faktiskt har betydligt fattigare länder kommit längre än Sverige vad gäller moderna snabbtåg. Inrikesflyg i Kina har t.ex. fått stryk av höghastighetståg mellan ett par miljonstäder.

Inrikesflyg – ett nödvändigt ont i Thailand och Vietnam

Vi kan rekommendera inrikesflyg i Thailand, Vietnam och Indien för dig som är ute på rundresa och vill komma fram i ett hyfsat tempo. I många länder är tågtrafiken fortfarande undermålig, vilket gör flyget till det enda alternativet. Detsamma gäller bergiga länder som Norge och Grekland, varav det senare dessutom har ett stort örike som inte möjliggör tågförbindelse. Inrikesflyg i Grekland är således att rekommendera på sträckor som Aten Rhodos, trots att det visserligen finns färjeförbindelse. Kom ihåg att boka ditt inrikesflyg i god tid.

Inrikesflyg i Australien – bra och billigt alternativ

Att resa med inrikesflyg i Australien – och Brasilien – är ett vettigt alternativ. Tågnätet är inte lika välutvecklat som i Europa och alla har inte tillgång till bil. Leta och boka billiga inrikesflyg från Sverige – innan du reser. Detta förutsätter naturligtvis att du planerat din resa på hemmaplan.

Reklamlänkar