Resor till Turkiet

Den turkiska rivieran har många soltimmar och höga vattentemperaturer. Baksidan med resor till Turkiet är att de flesta inte lämnar turistorten – här bör du som turist våga ge dig ut på upptäcktsfärd.

Vy över turkisk moské Bosporen är målet för många resor till Turkiet

De flesta billiga flygresor till Turkiet går till den turkiska rivieran och dess huvudort Antalya. Turkiet är ett stort land – dess areal är nästan dubbelt så stor som Sveriges – och Turkiet erbjuder således mängder av sevärdheter inom landets gränser. I Turkiet blandas fundamentalism med sekulära inslag i vardagslivet – inte minst mängden nattklubbar vittnar om detta.

Långt till storstäderna

Du som väljer att ta en billig resta till Turkiet – t.ex. en resa av chartertyp – måste finna dig i att du knappast hinner se hela landet. De flesta sista minuten resor till Turkiet går till Antalya – härifrån är det inte lätt att ta sig till Istambul, Ankara, Diyabarkir eller någon annan större stad. Du som ska göra en resa av chartertyp till Turkiet bör därför rikta in dig på att utforska landet lokalt; och här finns det fördelar:

  • Taxi är billigt i Turkiet – förutsatt att du hittar rätt chaufför. Men det är ännu billigare att åka minibuss – eller dolmus. Vinka lätt med handen, så stannar bussen och du färdas kilometervis för en högst symbolisk summa.
  • Antalya är en miljonstad med många sevärdheter och bra kollektivtrafik (t.ex. en nybyggd spårväg). Här kan du se det riktiga Turkiet – bortom turismens prydliga fasad. I Antalya finner du dessutom livliga shoppingstråk, lyxrestauranger och utanför staden finns en rik historia med gott om romerska lämningar.

Blanda inte ihop Antalya med den mindre staden Alanya – det är nämligen den sistnämnda som är målstaden för de flesta solturister. Antalya har en stor charterflygplats där de flesta turister landar – majoriteten av dessa slussas sedan vidare med buss till Alanya – rivierans stora turistort, tillika känd som Turkiets ungdomsstad. Res till Turkiet via Antalya – men glöm inte att också utforska omgivningen runt rivieran.

Reklamlänkar