Solresor

Solresor är ett begrepp som främst förekommer i Norden – med solresor menar vi resor till destinationer som åtminstone har subtropiskt klimat.

Solresor

Solresor är en form av resor som ofta förknippas med charter och sista minuten – en form av billiga solresor som bokas med mycket kort varsel. Begreppet solresor existerar främst i Nordeuropa och innebär resor till destinationer med åtminstone subtropiskt klimat. Exempel på destinationer för en solresa är de nordafrikanska länderna, Turkiet, Italien, Spanien, Kanarieöarna, Karibien och Bulgarien m.fl.

Solresor till Thailand, Azorerna och Turkiet

En del destinationer har sådant klimat att solresor är möjliga under vinter och sommar; exempelvis Kanarieöarna. Av denna anledning är solresor till Teneriffa och Gran Canaria populära under oktober-mars. Andra destinationer – t.ex. Thailand och Azorerna – möjliggör solresor under vinterhalvåret för att deras regnperiod sammanfaller med att vi i Europa har sommar. Under våren är Cypern, Egypten och Turkiet populära destinationer för solresor – redan i marsk kan det nämligen vara 30 grader vid Medelhavet.

Solresor är således ett subjektivt begrepp, men det kan vara värt att känna till eftersom det ofta förekommer när man bokar en charter eller en sista minuten. En av de största charterbolagen i Sverige heter just Solresor.

Solresor och marknadsföring

Solresor är också ett begrepp som används i marknadsföringssammanhang och inte sällan utlovas resenärer en så kallad ”solgaranti”. Skiner inte solen i tillräcklig omfattning, får de resande sina pengar tillbaka. Du ska dock inte luras av solgarantin utan istället noga läsa igenom villkoren för att få pengarna tillbaka om din semester regnar bort. Ofta är villkoren så snåriga och ofördelaktiga att solgarantin inte är värd en eventuell merkostnad. Låt dig därför inte förföras av lovorden om solgarantin - förlita dig istället på väderprognoser från SMHI eller DMI. Den senare hemsidan upplevs av många som mera överskådlig än Sveriges meteorologiska institut.

Reklamlänkar