Sista minuten

Att resa med sista minuten är billigt – men man måste vara öppen, spontan och flexibel för att klara av en sådan resa.

Sista minuten

Begreppet sista minuten avser flygresor – oftast s.k. sista minuten paketresor med hotell – som bokas alltifrån några dagar till någon timme innan avgång. En förutsättning för sista minuten resor är ett stort mått av spontanitet från din sida, men i gengäld belönas du med ett lägre pris.

De flesta researrangörer erbjuder riktigt billiga sista minuten resor – från ca 2000 kr och uppåt - och standarden på boende och övrig service är allt som oftast densamma som vid en reguljär charter. Den enda nackdelen med sista minuten – liksom övriga restresor – är att man aldrig kan vara säker på att få åka till en specifik destination.

Du som kan tänka dig solresor med sista minuten bör tänka på följande:

  • Var öppen för olika resemål – bestäm inte i förväg att din sista minuten resa måste gå till Thailand, Egypten eller Gran Canaria.
  • Var flexibel med avresedatum.
  • Ställ inga krav på boende – du kan hamna på lyxhotell eller vandrarhem.

Boka din sista minuten online

En sista minuten resa bokas enklast via nätet och betalas omedelbart med kort vid bokningstillfället. I övrigt gäller samma regler vid sista minuten som vid övriga charter resor. Sista minuten flyg går tämligen lätt att få tag till populära destinationer i Europa och i Europas omedelbara närhet; exempelvis Tunisien, Turkiet och Egypten. Det är svårare att hitta en sista minuten till Thailand och Östasien. Thailandsresenärer kan däremot komma billigt undan genom att boka sin resa flera månader i förväg.

Följande seriösa researrangörer erbjuder sista minuten:

  • Apollo (rikt utbud av sista minuten under sommaren, men priserna är ovanligt höga).
  • Ving (rikt utbud av sista minuten under lovveckor).
  • Solresor

Populära destinationer med sista minuten

Egypten, Turkiet, Gran Canaria, Tunisien, Kanariöarna (förutom Gran Canaria även Teneriffa och Fuertoventura), Indien, Italien och USA toppar listorna för bokade sista minuten resor. Att få tag på sista minuten biljetter inom Europa är i regel inget problem – man kan nästan räkna med att komma iväg om man håller sig uppdaterad om aktuella erbjudanden. De billigaste sista minuten resorna går till Turkiet, Grekland, Bulgarien och Turkiet. Då kan man få en vecka med flyg och boende för 2000 kr.

Andra typer av sista minuten

Det går även att få sista minuten golfresor, weekendresor och bussresor. Utbudet av sådana alternativa resor är däremot inte lika stort som utbudet av charterresor med sista minuten. Prisskillnaden mellan sista minuten och ordinarie pris är i de senare fallen inte lika stor som i flygsammanhang.

Reklamlänkar