Resor till Helsingfors

Helsingfors erbjuder både kultur, shopping och uteliv i stadens omedelbara centrum. Prisnivån är ungefär samma som i Sverige, ibland något högre.

Finsk arkitektur Även till synes okända kvarter i Helsingfors bjuder på intressant arkitektur och stadsplanering.

Helsingfors är en mångsidig stad, som erbjuder både shopping, kultur och uteliv. Tempelplatsens kyrka, Finlandiahuset och Domkyrkan är självklara val för alla. Den som är intresserad av finsk nutidskonst bör besöka Kiasmamuseet, medan Sveaborg är alternativet för den som intresserar sig för finsk krigshistoria. Sveaborg ligger på en ö utanför Helsingfors; hit tar man sig enkelt med båt för två euro.

Finländsk design i alla dess former

Helsingfors är som klippt och skuret för den som gillar att shoppa designföremål i stilren, finsk design. Märken som Marimekko, Iittala, Arabia kan köpas såväl i hos märkesbtiker som i second hand-affärer. Butiken Designor på Norra Esplanaden 25 kan särskilt rekommenderas. Den som letar efter ett större varuhus i centrala Helsingfors bör välja Stockmann; här finns alltifrån matprodukter till märkeskläder under samma tak. I omedelbar anslutning till Stockmann finner du även Akademibokhandeln; det givna valet för dig som är intresserad av finländsk litteratur – på svenska.

Resa till Helsingfors

Att resa till Helsingfors med flyg tar ca en timme från Arlanda. För dig som bor i Stockholm är en weekendkryssning Med Viking Line eller Silja Line det givna alternativet. Silja Line är mycket lyxigare än Viking Line och bara lite dyrare. Glöm inte bort den goda frukostbuffén på båten; här finner du alltifrån karelska piroger till finsk filbunke – och svenska köttbullar. Väl framme i Helsingfors är det billigaste alternativet att handla färska matvaror på Salutorget (Kauppatori) eller i Saluhallen (Kauppahalli). Ett restaurangbesök i Finland är betydligt dyrare än i Sverige – även i tider med svag euro.

Reklamlänkar