Resor till Wien

Wien är inte längre del av något imperium; men staden innehåller fortfarande många klassiska byggnadsverk som vittnar om detta faktum. Tyvärr är Wien ett förhållandevis okänt resmål bland weekendturister.

Slottet Schönbrunn Vy över slottet Schönbrunn i Wien.

Wien är något av en borttappad pärla. Staden är oförtjänt impopulär vad gäller weekendresor och resor överlag. Många svenskar väljer förvisso att stanna till i Wien under genomresan till Italien eller Kroatien, vilket är bättre än inget alls. Wien har nämligen rikligt med sevärdheter; Stefansdomen, Spanska ridskolan, liksom palatsen Hofsburg och Schönbrunn. Staden erbjuder dessutom ett rikt caféliv – med Sachertårtan som främsta kännetecken. Den som kostar på sig en förmiddagsvandring i någon av stadens parker har ofta turen att få uppleva levande musik.

Resa till Wien – olika möjligheter

Antalet charterresor till Wien är ytterst begränsade, liksom antalet lågprisbolag som flyger till Wien. Den som orkar ta sig med buss eller tåg från Budapest kan däremot flyga billigt med Wizzair till den ungerska huvudstaden. Annars går reguljärflyg från både Stockholm och Köpenhamn. Själva flygplatsen ligger strax öster om centrum och har en egen tågstation. Du kan välja mellan att åka förmånligt med S-Bahn, eller något dyrare med City Airport Train, som är både snabbare och dyrare. Likaså går flygbussar till centrum var 20:e minut.

Välutvecklad lokaltrafik

Wien har en mycket välutvecklad lokaltrafik; du kan välja mellan buss, spårvagn, tunnelbana eller S-Bahn. Tänk dock på att spårvagnarna 1 och 2 är ringlinjer, som trafikerar runt staden. En klar fördel med Wien framför andra europeiska städer är att taxan för alla transportmedel är enhetlig. Du som vill ta dig fram med cykel kan låna cykel – helt gratis.

Reklamlänkar