Billigt flyg och lågprisflyg

Det finns både för- och nackdelar med billiga flyg. Att flyga billigt rekommenderas särskilt på kortare sträckor. Reser du ofta med billiga flyg? Då kan du åka billigare utan bagage.

Billigt flyg och lågprisflyg

För den som enbart är ute efter flygresor - och är beredd att ordna sitt boende på egen hand - finns mängder av billiga flyg till olika destinationer i Europa. Billigt flyg erbjuds också av etablerade bolag som SAS och Lufthansa, men då får man antingen boka lång tid i förväg eller ta en sista minuten. Det är vidare möjligt att hitta billiga flyg resor till destinationer på andra kontinenter, t.ex. lågprisflyg till USA. Däremot är det svårare att hitta lågprisflyg inrikes – t.ex. mellan Umeå och Stockholm.

När du åker lågprisflyg bör du beakta följande:

 • Varken mat eller dryck ingår i biljettpriset.
 • Räkna med att personalen inte talar svenska.
 • Räkna också med att personalen gör reklam för olika produkter under resan samt att du erbjuds delta i olika typer av lotterier.
 • Lågprisflygen avgår sällan från de stora flygplatserna – istället väljer lågprisbolagen flygplatser som ligger långt utanför städerna. Detta medför höga transportkostnader för passagerarna.

På grund av ovanstående kan det vara svårare att sova på billiga flygresor än på traditionellt reguljärflyg, men oftast är prisskillnaden så stor att fördelarna uppväger nackdelarna. Om du bara ska ta lågprisflyg till någon destination inom Europa är det rent av dumt att inte flyga billigt. Om du däremot ska åka billigt flyg till Thailand eller USA får du ofta räkna med en sömnlös natt ombord på lågprisflyget. Många är beredda att offra sömnen för de tusenlappar som sparas i samband med en resa med lågprisflyg till t.ex. Thailand.

När du väl kommit över billigaste flyg till vald destination bör du se upp med eventuella dolda avgifter. Det är inte bara priset på resan som du måste ta i beaktande – utan summan av resa och dolda avgifter. Av denna anledning är det svårt att göra prisjämförelser på lågprisflyg, eftersom man vanligtvis bara utgår från resans pris utan att räkna in de dolda avgifterna. För att göra ditt lågprisflyg ännu billigare bör du därför notera följande:

 • Billigt flyg tar ofta ut en extra bagageavgift. Om du undviker att ta med dig en stor reseväska och enbart reser med handbagage kan du komma ännu billigare undan. Resan blir dessutom smidigare, eftersom du slipper checka in och sedan vänta på ditt bagage.
 • Undvik reseförsäkringen om du betalar din resa med VISA-kort. De flesta banker erbjuder nämligen en gratis reseförsäkring om du betalar din resa med det av banken utfärdade kortet. När du bokar din flygbiljett bör du således välja bort den fakultativa reseförsäkringen.

Tänk dock på att reseförsäkringen inte nödvändigtvis ersätter kostnader som uppstår vid skada och sjukdom. Om du skulle bli sjuk inom EU bör du istället boka ett europeiskt sjukförsäkringskort på Försäkringskassans hemsida.

Beakta dessutom att de flesta lågprisflygbolag tar ut en extra kortavgift när du bokar ett billigt flyg. För att spara ytterligare pengar bör du betala med det kort som har lägst avgift eftersom avgiften kan variera upp till någon hundralapp.

Lågprisflyg från Sverige

Följande flygbolag erbjuder billiga flyg till Europa (inte till USA!) från olika destinationer i Sverige:

 • Wizzair
 • Ryanair
 • Sterling
 • Airbaltic
 • Estonian-air

Lågprisbolagens exakta rutter finns utsatta på respektive flygbolags hemsida. Den som letar efter billigt inrikesflyg gör klokast i att boka sitt billiga flyg i tid och använda eventuella rabatter. Flygresan brukar dessutom bli billigare om man är beredd att byta flyg en eller flera gånger.

Reklamlänkar