Resa till Kina

Du som ska resa till Kina bör tänka på ett antal saker innan du reser – vi hjälper dig med planeringen.

Del av Kinesiska muren Kinesiska muren är målet för många resor till Kina

Innan du reser till Kina bör du skaffa ett turistvisum. Honkong är däremot visumfritt för nordiska medborgare. Ett turistvisum beviljas i regel direkt på ambassad i Sverige, helt automatiskt, förutsatt att du är medborgare i Norden. Se också över ditt försäkringsskydd – behövs t.ex. en tilläggsförsäkring för resor till Kina? Du som betalar resan med betalkort får per automatik en reseförsäkring som t.ex. täcker förlust av bagage.

Förbered din resa till Kina

Att resa till Kina förutsätter vissa förberedelser – förutom kravet på visum är det viktigt att passet gäller i sex månader från den dagen du lämnar landet. Se därför till att ha ett pass med tillräcklig giltighetstid för att inte riskera att bli avvisad vid gränsen.

När du väl är i Kina bör du särskilt tänka på följande:

  • Kinaresor är säkra – även om du reser ensam. Marknadsplatser (inte minst nattmarknader) kan dock dra till sig ficktjuvar. Här bör du vara extra försiktig.
  • Res inte till Kina utan kamera – att fotografera i Kina är varken ohövligt eller fult.
  • Hela Kina ligger i samma tidszon + 6 timmar sommartid.
  • Du får inte hyra bil i Kina med ett svenskt körkort – bilkörning i Kina kräver specialtillstånd.
  • Att flyga till Beijing tar åtta timmar från Stockholm eller Köpenhamn. Du som är mera reslysten kan även åka till Kina via Transsibiriska järnvägen – som tar inte mindre än sju dygn att avklara (med början i Moskva).
  • Använd helst inte offentliga toaletter – och ha alltid en rulle toalettpapper i beredskap. Plötsliga magsjukdomar förekommer fortfarande.
  • Ha alltid en lapp med adress och telefonnummer till Sveriges Ambassad eller Generalkonsulat – ifall något skulle hända.

Kollektivtrafiken fungerar i regel bra i landet, även i städerna. Tänk dock på att bussar och tåg kan vara fulla till bristningsgränsen under nationella helgdagar.

Reklamlänkar