Tågluffa

Det är populärt att tågluffa i Europa. Att tågluffa hemma i Sverige går också utmärkt – Inlandsbanan är populär bland Interrailare.

Tågluffa

På 1980-talet var det populärt bland ungdomar att tågluffa. Denna trend mattades av något under 1990-talet, men vann åter gehör under 2000-talets början. Just nu är det mycket populärt att tågluffa. Liksom på 1980-talet är det vanligt att kombinera tågluffning med backpacking.

Tågluffa i Sverige – och Europa

Det går faktiskt att tågluffa med SJ i Sverige. Inlandsbanan är också en utmärkt möjlighet att kombinera tågluff med fjällvandring. En ”flexibel” 14 dagars interrailbiljett på Inlandsbanan kostar ca 1500 kr. Det är en fördel – rent kostnadsmässigt – att tågluffa med barn. Du som köper 14 dagars kort för tågluffning på t.ex. Inlandsbanan kan t.ex. ta med två barn i vuxens sällskap. Denna förmån finns inte i resten av Europa.

Billigt att tågluffa genom Europa

Ett Interrailkort för en månads tågluff i Europa kostar knappt 4000 kr. Interrailkortet gäller i 28 europeiska länder. Det är särskilt populärt att tågluffa genom Europa i nord-sydlig riktning – t.ex. från Norden till Italien eller tågluffa från Östeuropa till Frankrike.

Några tips om att tågluffa

Vissa saker kan vara bra att veta inför tågluff i allmänhet:

  • Ta med kontanter. Det kan vara svårt att betala med kort i vissa länder – däribland Sverige. Räkna med 40-50 Euro om dagen.
  • Åk i grupp – på så sätt sjunker den totala kostnaden eftersom man kan dela på rum, taxikostnader mm.
  • Om du väljer att tågluffa i Italien, Frankrike, Östeuropa och Spanien kan du inte räkna med att människor kan kommunicera på engelska. I Holland och Norden är det oftast inga problem.

Reklamlänkar